新着情報TOPICS

平成29年度 外国人工芸研修員募集のお知らせ

2017年05月10日

*一次募集で定員に満たなかったため募集を継続します。

■募集の趣旨

金沢美術工芸大学は、これまで工芸における高等教育の担い手として、国際的なビジョンを掲げ、アジア地域の工芸振興を目的にアジア工芸研修員事業を推進してまいりました。金沢市においても市政の基軸として1995年に「世界工芸都市宣言」、2004年に「金沢ファッション産業都市宣言」を行い、2009年には「ユネスコ創造都市ネットワーククラフト分野」の認定を受け、工芸を基盤とする都市の活性化をめざしています。

本学ではこの研修事業をさらに発展させるべく、平成28年度から研修生の対象をアジア地域に限定しない外国人工芸研修員事業と改め、その研修員を募集することと致しました。

本事業は世界各地で伝統工芸に携わる研究者、教育者及び技術者を受け入れ、伝統技術の保存・継承や産業の育成に関して研修の機会を提供するとともに、必要に応じて研修に関わる経費の一部を助成するものです。

■Programme Purpose

In 1995, the city of Kanazawa declared to be an “International City of Crafts” as one of its municipal administrative policies.  In order to develop further as a city of hand craftsmanship, the city also made a declaration to be a “Fashion Industry City” in 2004, and was officially accredited as “UNESCO Creative City of Crafts and Folk Art” by UNESCO Creative Cities Network in 2009.

Kanazawa College of Art, one of the leaders for higher education in the field of arts and crafts in Japan, has implemented, from an international perspective, a trainee program for Asian Craft Works to stimulate the development of arts and crafts in Asian region.  And furthermore, the college has decided to enhance the possibility of its trainee program, and not limiting the program only to Asian candidates, it is now announcing to recruit the trainee candidates from all over the world, beginning from the fiscal year of 2016.

This trainee program is for highly skilled craftsmen and applicants who would like to receive training for Craft Works at Kanazawa College of Art, and it partially supports the trainees’ financial costs in Kanazawa as necessary.  The aims of this program are to cultivate talented craftsmen’s skills, to preserve and inherit the traditional craft techniques, and ultimately to develop the crafts industry.

H29外国人工芸作家等研修事業 募集要項

(E)Trainee Programme for Craft Works 2017